Ostronskivling

(Pleurotus ostreatus)
En svampdelikatess

Ostronskivling även kallad Ostronmussling, är en av de mest odlade svamparna i världen. Den odlas främst i Kina, Japan, Indonesien och USA, men även i Europa, då främst i Ungern och Italien. Till Sverige kom den först i mitten på 1980-talet och den har blivit mycket populär tack vare sin aromatiska och milda smak och sitt breda användningsområde. Ostronskivling passar såväl som ensamrätt som tillsammans med andra råvaror. Den stekta svampen passar utmärkt till olika kött-, vilt-, fågel och fiskrätter samt i soppor och såser.
Ostronskivling finns i många olika varianter, vinterstammarna är oftast grå-svarta medans sommarstammar finns i flera mer färgglada färger. Vinterstammar passar bäst att odla i 15-20°C och är de vamligaste medans sommarstammar passar över 20°C.

Ostronskivling odlas i ren värmebehandlad vetehalm utan syntetiska tillsatser eller bekämpningsmedel. Till den värmebehandlade våta halmen tillsätts mycel för önskad sort av ostronskivling och fylls i plastsäck med hål i. Mycel växer in i halmen och efter ca 3-4 veckor kan första skörden tas. Totalt kan 1-3 skördar tas men den första är störst. Svampen växer ut i klasar genom hålen i plastsäcken, där svamphattarna delvis täcker varandra. Odlingstemperatur 15-20°C och mycket hög luftfuktighet krävs. Rikligt med friskluft och ljus krävs för att svampen skall utvecklas väl före skörd.

Ostronskivling

Ostronskivlingen finns även vild i våra svenska skogar, men aldrig i några mängder. Hela svampen används, men den äts inte rå utan bör tillagas. Foten är lite segare och hårdare än hatten, vilket kan förklaras med att svamptrådarna (hyferna) växer tätare i foten än i hatten. Svampfötterna bör därför hackas mycket fint vid tillagningen. Ostronskivling är inte bara god den är även nyttig. Den är rik på proteiner och mineraler (kalium, natrium, kalcium, magnesium, järn, mangan, zink och koppar) vitamin-D och fibrer. Särskilt viktig är den höga halten av magnesium eftersom magnesiumbrist ökar risken för hjärtinfarkt. Det finns en kemisk sammansättning i ostronskivlingen som liknar Shiitake svampens. Den sänker kolesterolhalten i blodet och svampen anses vara allmänt hälsobefrämjande.

Den färska svampen är hållbar minst en vecka i kyl. Ett vitt ludd (svampmycel) kan bildas på svampkroppen, det är inte mögel utan är helt naturligt hos denna svamp. Detta kan, om man vill, lätt sköljas av. Den torkade svampen har i stort sett obegränsad hållbarhet om den förvaras torrt och i normal rumstemperatur (gärna svalare).

Odling av ostronsskivling

Näringsinnehåll

Ostronskivling. Angivet per 100 g ätlig del.
ej kokad kokad
Vatten 90.4g 88.9g
Protein 3.3g 4.2g
Fett 0.3g 0.2g
Fiber tot 1.1g 1.7g
Kolhydrater 4.1g 4.2g
Kalcium 1.0mg 2.0mg
Fosfor 100mg 110mg
Järn 0.7mg 0.9mg
Natrium 2.0mg 2.0mg
Kalium 340mg 270mg
Tiamin B1 0.04mg 0.36mg
Riboflavin B2 0.40mg 0.33mg
Niacin 10.7mg 8.8mg
Askorbinsyra 3.0mg 3.0mg

Nyttiga fakta

Ostronskivling har bra näringsvärde med viktiga proteiner, mineraler, spårämnen och vitaminer.
Ostronskivling är kalorifattig men innehåller mycket nyttiga kostfibrer.
Ostronskivling har dokumenterat hälsosamma effekter, sänker kolesterolhalten i blodet och stärker immunförsvaret.
Ostronskivling har god hållbarhet, förvaras kallt i kylskåp, gärna övertäckt med hushållspapper (ej i plastpåse). Man kan även steka svampen och frysa in den.